уторак, 15. мај 2018.

U KUSIĆU OTVOREN RENOVIRAN SPOMEN DOM

Projekat “Čuvari tradicije” koji je finansiran iz IPA Međuregionalnog programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija realizuju Opština Svinice kao nosilac projekta i partneri, opština Bela Crkva i Udruženje “Tomilend” iz Moldve Nove iz Rumunije. U okviru projekta održana je konferencija povodom otvaranja rekonstruisanog Spomen doma u Kusiću u kojoj su učestvovali projektni timovi i predsednici opština i udruženja.
Ukupna vrednost projekta “Čuvari tradicije” iznosi 461.614 Eura, od čega je EU odobrila 392.372 eura. Projektom su određeni opšti i posebni ciljevi: očuvanje zajedničkog kulturnog nasleđa, korišćenje zajedničkog kuturnog nasleđa za razvoj lokale privrede bazirane na turizmu i povećanje vidljivosti pogranične oblasti kao turističke destinacije.
Rekonstrukcija Doma kulture u Kusiću bila je samo jedna od aktinosti. Sledi osnivanje udruženja „Čuvari tradicije“ koje će promovisati turističke potencijale pograničnog regiona, osnivanje i učešće u KUD „Igraj na svoj način“ koje će učestvovati na manifestacijama u Srbiji i Rumuniji, obuka 120 osoba kao čuvara tradicije – tokom leta u Domu kulture u Kusiću, i promotivne aktivnosti na poboljšanju vidljivosti područja kao turističke destinacije.
Sa aktivnostima koje će biti realizovane okupljene je upoznala Ivana Varga, tehnički menadžer na projektu. Konferenciji su prisustvovali Darko Bogosavljević, predsednik opštine Bela Crkva, Nikolae Curici, predsednik opštine Svinite i Tomislav Popović predsednik UG „Tomilend“ Moldava Nova
- Zahvaljejem na pozivu u ovako važnom trenutku za naseljeno mesto Kusić i opštinu Bela Crkva. Ovo je jedna od tačaka našeg projekta koji se odvija gotovo dve godine. U ovoj prelepoj sali, zajedničko Kulturno umetničko društvo koje se osniva vežbaće tradicionalne srpske igre, to je samo jedan od načina da očuvamo srpske običaje kako u Srbiji, tako i u Rumuniji. Za mlade generacije, običaji i tradicija naših predaka mogu postati budućnost. Zahvaljujem timovima i predsedniku opštine Darku Bogosavljeviću na izuzetnoj saradnji, rekao je Nikolae Curici, predsednik opštine Svinite.
- Kusić je dobio rekonstrukciju Doma kulture, ovde će se odvijati obuke i manifestacije, bez vas folkloraša, vaših roditelja i dece koja će tek doći, on ne bi značio ništa. Prvo mešovito srpsko – rumunsko folklorno društvo u istoriji naših zemalja biće osnovano ovde. Svaka čast na podršci opštini Bela Crkva. U opštini Svinite živi 90% srba, jedno je od najstarijih mesta u Rumuniji sa srpskim življem, a imaju i Kulturno umetničko društvo koje postoji više od pola veka. Oni su ovim projektom dobili prevozno sredstvo, a moje društvo “Tomilend” 144 narodnih nošnji, među kojima su i dve stare narodne nošnje, a kupili smo iz Srbije. Ništa nije važnije od dece, ovaj projekat treba da ih podstakne da nastave da rade ono što vole i da im se priključe mlađi, rekao je Tomislav Popović predsednik UG “Tomilend” iz Moldave Nove.
Već narednog vikenda KUD “Vukomir Vidić Uča” biće gost UG “Tomilend” u Rumuniji.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.