среда, 03. мај 2017.

ČEŠKO SELO IMA SAMO 36 ŽITELJA

 

Prvi stanovnici bili su potomci čeških kolonista, koji su krenuli iz Kultne Hore prvo su stigli u Rumuniju, dok se jedan deo doselio u tadašnji Fabijan.


U banatskoj opštini Bela Crkva smešteno je Češko selo, jedino mesto u kojem 200 godina unazad Česi čine većinsko stanovništvo.
Selo se nekada nazivalo Fabijan, a danas ima svega 36 stanovnika i tako je još od sedamdesetih.
Prvi stanovnici bili su potomci čeških kolonista, koji su krenuli iz Kultne Hore prvo su stigli u Rumuniju, dok se jedan deo doselio u tadašnji Fabijan. Od Austrougarske tada su dobili 255 lanaca zemlje, krave i konje.
Žitelji se i danas trude da budu čuvari tradicije i centar okupljanja ove nacionalne manjine u Vojvodini.

Mladi bračni par iz Smedereva nedavno se doselio u Češko selo, a ima i nekoliko prinova u porodicama starosedelaca.
Škola ne radi od 1974. godine i uz pomoć Ambasade Češke u toj zgradi napravljen je Etno-muzej sa idejom očuvanja češkog identiteta.

Noć muzeja je takođe događaj koji privlači češke studente, a za očuvanje jezika se pobrinula učiteljica koja lokalni Dom kulture posećuje svake subote gde učenicima drži časove.
Kako selo predstavlja svojevrsnu oazu mira sa nedirnutom prirodom, leti ga tradicionalno pohode i izviđači iz Češke, ali i mladi avanturisti iz naše zemlje i regiona.

Poznato je i po manifestaciji „Paprikašijada“, kada se krčka nekoliko desetina kotlića sa dobro oljućenom piletinom. Sve ostale dane Češko Selo tihuje, ljudi se bave poljoprivredom i čekaju da zima prođe.

U mestu postoje samo tri ulice nazvane po bitnim ličnostima češke istorije – Tomaša Gariga Masarika, borca za samostalnost Čeha i Slovaka i prvi predsednik Čehoslovačke, Jana Husa, češkog sveštenika i filozofa, prvog reformatora katolicizma, i Vaclava Havela, pisca, disidenta i prvog predsednika Čehoslovačke posle pada komunizma.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.