среда, 10. мај 2017.

BELOCRKVANSKA JEZERA DO POČETKA SEZONE BEZ TRAVE, ČISTA I BISTRA!

 


Podvodne trave u gradskom jezeru pokošene su na velikoj površini i naredne nedelje posao će biti gotov, a mašina prebačena na Vračevgajsko jezero. Iz godine u godinu sve je manje trave, jer se redovno kosi i izbacuje. Travu je neophodno izneti kako zbog kupača i ronilaca, tako i zbog činjenice da sprečava prirodan proces razvoja algi koje koriste isto stanište.

Radnici JP „Belocrkvanska jezera“ već nekoliko puta su kosili travu na obalama, orezivanjem formirali krošnje drveća, uređuju i putni pojas na nekategorisanom putu uz jezero i kose podvodne trave. Ronioci koji iz raznih gradova dolaze tvrde da je jezero sve čistije i prozračnije.

-Trave je u jezeru iz godine u godinu sve manje, kosimo pred sezonu i u jesen.  Korist od uklanjanja trave imamo zbog kupališne sezone i zbog toga što se jezero bez trave lakše zagreva, a i alge tek tada mogu da se razviju jer koriste isto stanište. Voda je izuzetno čista, o tome svedoči i veliki broj žaba, rakova i slatkovodnih meduza koji žive samo u čistoj vodi, tvrdi Vladimir Kručičan, dipl. Ing. Zaštite životne sredine.



Četvrta je godina kako radi Amfibija koja je koštala 14 miliona dinara. Direktor preduzeća Sava Stefanov kaže da je mašina koja radi godišnje 2-3 meseca sebe isplatila, jer bi za četiri godine ista količina para morala da se izdvoji za uslužno čišćenje jezera od trave.

-Ove godine smo ranije počeli da kosimo, optimalno je poloviom maja, tako da  ćemo morati dodatno da radimo pred samu sezonu, u zavisnosti od vremenskih prilika možda i u toku leta kako bi smo kupačima omogućili da uživaju u našim jezerima.Do početka sezone biće očišćena od trave još dva jezera Šljunkara jer kupača ima dosta i levo Vračevgajsko jezero koje se priprema za pecaroše, kaže Sava Stefanov, direktor JP „Belocrkvanska jezera“.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.