среда, 19. април 2017.

OAZA MIRA - STARA PALANKA - MESTO GDE DUNAV ZAPLJUSKUJE OPŠTINU BELA CRKVA


Na samoj obali Dunava, na ušću kanala DTD nalazi se Stara Palanka jedno od najmanjih naseljenih mesta u opštini Bela Crkva. Mesto je čuveno po ribljim specijalitetima.
O Dunavu su pisali Aristotel, Herodot, Ciceron, Vergilije. Napoleon je rekao „Dunav je car među rekama“. Večan je kao Tibar, plodonosan kao Nil, veličanstven kao Misisipi, ljubljen kao Volga, živahan kao Rajna. Dunav je jedinstvena reka na evropskom kontinentu.

Opština Bela Crkva se na jugu završava obalom uz kanal DTD i Dunav, na toj obali se nalazi ribarsko naselje Stara Palanka, a nešto dalje u Dunav se uliva planinska reka Nera. Skelom se Južni Banat povezuje sa Braničevskim okrugom. Vožnja skelom pruža vam pogled na nepregledna banatska polja  a sa druge strane na planinski venac i Ramsku tvrđavu.


U jedinoj ulici u Staroj Palanci nalazi se tek nešto više od deset kuća i pet ribljih restorana bez ijedne prodavnice. Stanovnici se bave ribarenjem i ugostiteljstvom, udeo poljoprivedne proizvodnje je neznatan. Sve što ribari izvade iz vode prodaju restoranima koji privlače veliki broj gostiju.


Nekada su dok je Dunav bio drugačiji, alasi su zahvatali vodu kotlićem i tako pripremali čorbu, taj običaj je izumro pre više decenija.
-Za dobru riblju čorbu važan je odnos luka, ribe i mlevene paprike, naravno i začini. Najvažnije je da je riba sveža. Bolje je kada imate 4-5 vrsta, ali dobra čorba može da se napravi i od dve vrste ribe.Mladi danas traže i roštilj, stari gosti koji se iz godine u godinu vraćaju kod nas ipak dolaze zbog čorbe i ribe koju pripremamo na roštilju i u fritezi. Sveže ribe uglavnom ima, problem nam stvori Košava i ledena zima kakva je bila ove godine. Kečiga je veoma tražena ali je sve manje ima. Smuđ orli se traži, uvek ga imamo na meniju, mada je zahtevno pripremiti ga jer su potrebni veliki primerci. Da smuđ orli bude dobar važno je i odrediti pravu količinu piva za testo, otkrili su nam kuvari iz Stare Palanke.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.