четвртак, 23. март 2017.

 

ROBOTI ZA ČASOVE INFORMATIKE 

U VRAČEV GAJU 

 

Među 80 osnovnih škola koje su po konkursu „Borba za znanje“ Fondacije B92 dobile po pet robota za nastavu informatike su i osnovne škole "Dositej Obradović" iz Bele Crkve i „Marko Stojanović“ iz Vračev Gaja.


Upotrebom robota učenici će sa osnovne informatičke pismenosti preći na razvoj kreativnosti koji će značiti kako učenicima i nastavnicima, tako i roditeljima jer će njihova deca dobiti dodatno obrazovanje.
Informatika je izborni predmet u Oš „Marko Stojanović“, svi učenici viših razreda, njih 150 odabrali su ovaj predmet, a od jeseni će biti uvršten u redovnu nastavu pa će roboti upravo sada dobro doći kako za animaciju dece, tako i za podsticanje kreativnosti.
– Konkurisali smo za robote, a da baš i nismo verovali da ćemo ih dobiti jer smo smatrali da seoske škole neće imati prvenstvo. Onda se ispostavilo da smo na šestom mestu liste od 80 škola u Srbiji. Usledila je obuka za profesora u okviru koje smo obučeni da sklapamo i programiramo robote, a poslednjih sedam dana učenici polako savladavaju novo učilo za informatiku, rekao je Vukašin Milićev, prof. Tehničkog, mašinstva i fizike.
Uprkos svim poteškoćama, sekcija odbojke u pančevačkoj osnovnoj školi i dalje napreduje
-Vožnja po programiranom putu, pronalaženje puta iz lavirinta, izbegavanje prepreka, samo su neke od mogućnosti ovih robota. Programiranjem naravno širimo njihove mogućnosti, a to trba da podstakne maštu učenika i onda će sve zavisiti od njihove inventivnosti, kaže Nenad Ristić, prof. Informatike.
Roboti slični automobilima na daljinsko upravljanje zanimljivi su dečacima, naročito pojedincima koji svoju budućnost već sada vezuju za informativne tehnologije.

-Nekada sam imao automibil na daljinsko upravljanje, imao sam priliku i da upravljam dronom, jedva čekam da istražimo šta sve roboti mogu, jer planiram da se bavim informatikom, kaže Jovan Jungić učenik 8.razreda.
Sa kraćim prekidima Dragoljub Sekulić direktor je ove škole već 15 godina i ne krije zadovoljstvo zbog činjenice da njegove kolege prate inovacije u nastavi.

Učenici 80 osnovnih škola iz Srbije učestvovaće i na takmičenju u primeni robota koje su dobili. Takmičenje će početi u toku aprila, a predviđena su tri kruga nadmetanja u kreativnosti sa robotima.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.