четвртак, 1. децембар 2016.

UNAPREĐENJE SISTEMA JAVNE RASVETE


U Beloj Crkvi u toku su radovi na unapređenju sistema javne rasvete. Živine svetiljke zamenjuju se natrijumovim, čime će se izbeći štetnost žive i povećati energetska efikasnost i osvetljenje. Radove finansira lokalna samouprava.
U ulici Cara Dušana projektovana je javna rasveta sa samo jedne strane, pa je tim značajnija zamena svetiljki, naročito kada se uzme u obzir da stare i nisu radile baš na svim banderama. Posao je obavljen i u ulicama Srpski breg, Ive Lole Ribara, Moravskoj i u delovima ulica Dositejeva, Branka Radičevića, Pionirska, Masarikova, Cara Lazara. JP Direkcija za izgradnju nastavlja akciju zamene svetiljki iz godine u godinu u zavisnosti od sredstava. Do sada je zamenjeno oko 85% javne rasvete.
– Ovaj važan posao za odvijanje saobraćaja i kretanje stanovništva obavljamo zahvaljujući sredstvima iz opštinske kase u iznosu od 1.176.000,00 dinara. Verujem da stanovnici u ulicama u kojima smo završili posao već osećaju poboljšanje. Ostalo je da zamenimo svetiljke i u svim naseljenim mestima u opštini, kaže Svetlana Kitanović, v.d. direktor Direkcije za izgradnju opštine Bela Crkva.
-Zamenjene su živine svetiljke jačine 125 vati sa natrijumovim snage 70 i 100 vati. Na taj način smo poboljšali sjajnost saobraćajnica što doprinosi lakšem i bržem uočavanju objekata od strane vozača. Poboljšana je i ravnomernost osvetljenja, i energetska efikasnost, ističe Željko Živanović, referent za javnu rasvetu JP Direkcija za izgradnju.
Sa aspekta ekologije smanjen je uticaj štetnosti zbog eliminacije živinog izvora. Preostalo je još nekoliko ulica u Beloj Crkvi u kojima će sa postavljanjem oko 200 novih natrijumovih ili led svetiljki u narednom period biti zaokružen posao na zameni svetiljki.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.