среда, 27. јул 2016.

BAHATI ZEMLJOPOSEDNICI NAMERNO PALE ATAR BELE CRKVE

autor 

Oko 1.000 hektara je gorelo za poslednje dve nedelje na području Opštine Bela Crkva. Šumarski inspektor mr Jovica Bradvarević kaže da parcele ne pale poljoprivrednici koji imaju male površine, nego veliki zemljoposednici, koji su u više navrata već dokazali svoju bahatost.


- Biljne ostatke ne pale poljoprivrednici koji imaju male površine, jer baliraju i odnose ostatke za stoku. Pale samo veleposednici i za to imamo dokaze. Od osam krivičnih prijava koje su podnete zbog paljenja biljnih ostataka i ugrožavanja tuđih useva, tri su protiv istog piromana, a ostalih pet su pojedinačne. Poljočuvarima koji ih nađu dok pale odgovaraju da je njiva njihova i da mogu da rade šta hoće! Da li je baš tako? Simptomatično je da se najviše pali u atarima Dobričeva i Kruščice gde se nalaze najveće parcele, a zna se ko su tamo vlasnici. Zbog istrage apelujem da se imena ne spominju, kaže Bradvarović.


 Vatrogasci su tri puta tokom protekle nedelje izlazili na teren i gasili požar, na poziv poljočuvarske službe koja radi 24 sata dnevno. Sve njive oko tih 1.000 hektara su stradale na određeni način.
- Štete su ogromne. Hektar šljive u kruščičkom ataru je potpuno izgoreo, zečevi, fazani, maltene uništeni naročito u ataru Dobričeva. Paljevina je bilo više, ali su ovih osam bile najteže. Počinioci su uhvaćeni, ističe Bradvarović.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.