субота, 2. април 2016.

UZURPATORSKA MAFIJA POTKRADA DRŽAVU

Autor :   


Uzurpatorska mafija godinama krade budžet Republike Srbije i lokalnih samouprava. Portal evršac baviće se ovom temom narednih nekoliko dana, na zahtev malih individualnih poljoprivrednih proizvođača, kojima se smučilo da gledaju kako tajkuni na nelegalan način stiču imovinu vrednu milione evra. Ovu temu, među narodom, inicirao je narodni poslanik SNS iz Pančeva Željko Sušec.

Uzurpator je, prema definiciji, nasilni i bespravni prisvajač, otmičar. Jednom rečju - kriminalac. 

Ovakav oblik kriminala, u kojem neko prisvoji nešto tuđe, u nekoj drugoj privrednoj grani, rezultirao bi sa više godina robije. Ipak, ovi kriminalci, koji Državu i lokalne samouprave svake godine pokradu za milijarde dinara - imaju poseban status.
Posle emisije “Uzurpacija državnog zemljišta” na TV Banat, u kojoj je Sušec gostovao, razgovarali smo sa poljoprivrednicima, državnim službenicima i državnim službama. Jednostavnim ukrštanjem podataka došli smo do frapantnih podataka. Sa jedne strane, više od polovine državnih oranica u Gradu Vršcu nije izdato, druga licitacija nije ni održana, a sa druge - nema niti jedne državne oranice koja nije obrađena?! Slična situacija je i u opštini Bela Crkva.
Prema podacima državnih organa, osnovano se sumnja da je paor iz Parte Dragan Tikić, koga je Sušec označio kao “dona vršačkog i belocrkvanskog atara”, jedan od najvećih "uživalaca" privilegija koje možda nekom jesu plaćene (mi to ne možemo znati), ali Državi sigurno nisu. Ovaj tajkun, verovali ili ne, obrađuje više stotina hiljada hektara zemlje, a "težak" je, kažu naši izvori, milione evra. I ko kaže da poljoprivreda u Srbiji nije unosan "posao"?

- Veliki je gazda. Javna je tajna da mu pomažu pojedinci iz lokalnih vlasti. Kao, ne vide da državne njive rađaju. A niko sem njega i tih funkcionera od toga nema vajde. Najmanje Država. Prodali se za sitne novce, a on "veliki" gazda. Veliki, a metar i žilet, kaže izvor evršca.
Uzurpatori se služe i varijantama "drž'te lopova". Lažni novinari, na internetu, izmišljaju afere za nepotkupljive političare koji im smetaju i za novinare i medije koji se bave ovom temom, kako bi javnosti skrenuli pažnju sa krađa o kojima će se tek pisati. Jedan od njih, za nagradu, obećao je jednom lažnom novinaru i ruku svoje ćerke. To se ne bi znalo da ovaj "srećnik" to nije objavio na svom blogu, koji naziva portalom. 
Izložićemo samo par metoda kako uzurpatori kradu Državu i građane. Cena za hektar oranica na licitaciji ide i do 2.000 evra. Uzurpatori, bez licitacije, uđu u državne njive, uzoru, poseju, požanju i prodaju, a onda se prijave lokalnim samoupravama i, umesto da plate mnogo višu cenu, oni plate oko 190 evra po hektaru. Ovi spadaju u "poštenije".

U jednoj od "pametnijih" metoda, individualni proizvođači, koji se vode kao stočari, dobiju zemlju po početnoj ceni, bez licitacije, a potom je daju u arendu ovim istim uzurpatorima. Upućeni tvrde da stočari koordiniraju događaje. Ipak, kako smo saznali iz prve ruke, oni najjači odbijaju koordinaciju, kako ih niko ne bi "provalio".
- Tačno se zna koju zemlju oni obrađuju i nikom ne pada na pamet da tu zemlju licitira, jer neće sa njima da se zamera. A odgovorni se prave blesavi, kao, ne znaju zašto nema zainteresovanih. Zemlja rađa i pravi novce. Ima i jedan nazovi stočar, koji pre nas ratara bira koje njive hoće, po početnim cenama, a onda ih da u arendu - naravno ovim tajkunima što su uzrupatori. Ni sa njim niko neće da se zamera. Ima "politička" leđa i "veliki kapacitet saradnje". Vreme je da Beograd progleda i da tome stane na put, kaže izvor evršca.

Potvrdu da lokalne samouprave tačno znaju ko su uzurpatori dao je član Gradskog veća Vršca Slavko Ćirin. On je za TV Banat rekao da su uzurpatori "u nezavidnom položaju", jer su "uzurpirali zemlju i čekali drugi krug da legalizuju uzurpirano", a drugi krug se nije održao.
- Dobar deo naših poljoprivrednih proizvođača na jedan elegantan način izbegao je prvi krug i ušao u parcele bez pravnog osnova. Poorali su ih i čekali drugi krug kako bi izvršili legalizaciju uzurpacije. Drugog kruga nije bilo i oni su došli u nezgodnu situaciju, rekao je Ćirin za TV Banat.
Na njegovu izjavu reagovali su mali individualni poljoprivredni proizvođači, koji su i pozvali portal evršac da se pozabavi ovom temom.

- Znači, zna se tačno ko je uzurpirao i koju zemlju je uzurpirao. Ali, "jadni oni". Pitamo se da li je neko od odgovornih ikada prijavio uzurpatora? Ko je lopov, taj je lopov, zašto bi uzurpatori, čija su imena dobro poznata, bili privilegovani, umesto da odmah budu uhapšeni. Interesantno, zar ne?, kažu mali poljoprivredni proizvođači.

Na uzurpaciju državnih oranica može da ukaže i poljočuvarska služba. Međutim, u njihovom radu nailazimo na "mali previd" lokalnih samouprava, koje su ih unajmile za posao. Slučajno ili namerno?
Firma "Fokus Protekt" iz Vršca obavlja poljočuvarske poslove u opštini Bela Crkva i najjefikasniji su u ovom poslu u Vojvodini. Za razliku od njih, poljočuvarska služba u Vršcu, koju kontroliše Liga Socijaldemokrata Vojvodine i čiji je vlasnik u dugogodišnjim prijateljskim odnosima sa bitnim vršačkim funkcionerom, skoro pa je nevidljiva. Zašto je to tako?
Prema rečima šefa poljočuvarske službe “Fokus Protekt” Saše Borisova, oni imaju više od 150 prijava, ali niti jedna se ne odnosi na uzurpaciju državne imovine.

- Mi smo, po zadatku, fokusirani na krađe letine i šuma. Nama niko nikada nije rekao da treba da obratimo pažnju na uzurpaciju državnih oranica. Ne bi to ni mogli, jer ne znamo koje su njive državne, a koje nisu, niti znamo koje su izdate, a koje nisu. Niko nam te podatke nije dao. Da jesu, mi bi to savesno obavili i svi uzurpatori bi bili prijavljeni, kaže Borisov.
Razmislite - uzurpatori, time što bez pravnog osnova koriste državne njive, nanose ogromnu štetu našem zdravstvu, školstvu, penzionerima, radnicima u javnom sektoru, kao i svim građanima koji na lokalu ostaju uskraćeni za ozbiljne investicije u infrastrukturu.
Sledi nastavak .....

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.