четвртак, 22. фебруар 2018.

GREBENČANI SVAKE GODINE ORGANIZUJU KARNEVAL KOJIM SE POZDRAVLJA DOLAZAK PROLEĆA


“Fašanke” u Grebencu na način kako se to sada radi postoje od pre Drugog svetskog rata. Običaj maskiranja u dane Belih poklada veoma je star, ali je od Nemaca i Mađara preuzeto formiranje kolone eksponata.
Sredstva za pripremu manifestacije obezbedili su opština Bela Crkva, Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine i Mesna zajednica Grebenac.
Pre povorke eksponata tradicionalno je u školi održan simpozijum sa temom „Fašanke-Karneval kod nas i preko granice“.


Ono što grebenačke “Fašanke” kako se ovaj svojevrsni karneval u okolini Bele Crkve naziva, od svih ostalih razlikuje je i obred koji izvode “Kalušari” – grupa mladića obučenih u autentičnu rumunsku narodnu nošnju koja izvodi uz muziku ritualni ples ispred svake kuće u selu i pre početka povorke sa eksponatima, u centru sela. Ovaj ritual datira iz vremena Rimljana i simbolično isteruje zimu i zle sile, i predstavlja slavljenje dolaska proleća.
Povorke maskiranih dobile su novu formu, ustalio se model izrade alegorijskih kolica, po kome svaki eksponat ima neku poruku. Ove godine prikazano je trinaest eksponata, kao i ranijih godina bavili su se aktuelnim temama i svojom i tuđom prošlošću.


Najmlađi Grebenčani predstavili su olovke kao simbol pismenosti, morske sirene i Nindža kornjače, a stariji učenici Oš “Mihail Sadoveanu“ prikazali su operacionu salu. Izuzetno verno, sa velikim radom i voljom predstavili su i Kosovski boj, odlazak ljudi u svemir, porodice Kremenko i Kamenko, kao i scenu iz filma „Ko to tamo peva“.


U pripremi i izradi eksponata učestvuje Mesna zajednica Grebenac, a pre svih deca, učitelji i nastavnici seoske škole, roditelji i meštani.
Za stanovnike ostalih sela belocrkvanske opštine fašanke su se završile u utorak sahranjivanjem maske, a za Grebenčane tek u subotu se ponovo organizuje defile eksponata i u večernjim satima maskembal u salu KUD “Đorđe Kožbuh“.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.