петак, 1. децембар 2017.

NAŠ GRAD TRISTA LETA MLAD


U prepunoj čitaonici Narodne biblioteke održana je promocija monografije “Bela Crkva tri veka”. Teme iz prošlosti razvrstane u četiri celine, pisane različitim stilovima, ovu monografiju izdvajaju od drugih.

Centar za kulturu Bela Crkva pod pokroviteljstvom SO objavio je monografiju “Bela Crkva tri veka”. Monografija je specifična po pristupu i obradi materije, pa danas uz delo Živana Ištvanića “Hronika Bele Crkve 1717. – 2017.” postoje dve knjige sa različitim osvrtima na protekla tri veka.


Pisala su je četiri autora, Željko Komarica, pravnik zaposlen u Istorijskom arhivu, Igor Vokoun, istoričar umetnosti, kustos muzeja, Ivana Ristić Hubert antropolog i etnolog i Emanuel Veverica, turistički vodič, pod budnim okom člana opštinskog veća za kulturu i turizam Ljupčeta Stankovića koji je i urednik monografije.
-Monografija je plod šestomesečnog rada. Koncept sa četiri autora predložen je od strane karnevalskog odbora, a usvojilo ga je rukovodstvo opštine. Bilo mi je zadovoljstvo da radim sa autorima, veoma brzo smo uvideli da priča ide u dobrom smeru, a posebno sam ponosan na to da su gotovo svi autori i saradnici belocrkvani, što po meni ovu monografiju čini još značajnijom. Pomoć smo dobili od svih od kojih smo je tražili, bilo da su nam trebale fotografije ili dokumentacija za istraživački rad, rekao je Ljupče Stanković član opštinskog veća za kulturu i turizam.

-Pisao sam o prošlosti, tačnije pripovedao o njoj, što je mnogo zahvalnije jer nije nauka, daje slobodu da možemo obojiti ono o čemu pričamo i stvoriti emociju o gradu koji svi volimo, rekao je Željko Komarica.
-Baviti se arhitekturom, skulpturom i slikarstvom ne samo vezano za pojedinačne umetnike već i skulpturom na arhitektonskim zgradama i slikarstvom u crkvama iziskivalo je saradnju sa kolegama iz drugih ustanova u kojima se nalazi velika količina građe, kao i sa porodicama umetnika, rekao je Igor Vokoun.


– U tri veka Bele Crkve utkan je rad i životi mnogih generacija, svaki na svoj način važan, a veliki je i broj znamenitih ličnosti koje su ostavile dubok trag u kulturi, umetnosti i drugim oblastima ne samo kod nas, već i širom sveta. Izbor smo morali da suzimo, nadam se dopunjenom izdanju jer me je inspirisao rad, rekla je Ivana Ristić Hubert.
Deo monografije o naseljenim mestima, turizmu i privredi predstavila je recenzent Milica Knežević dipl. ekolog zaštite životne sredine.

-Tekst je informativan, jezgrovit, predstavlja opštinu Bela Crkva danas. Akcenat je stavljen na turizam, manifestacije, ali i na retke biljne i životinjske vrste, sa ciljem da se upravo nama koji ovde živimo predstave prirodni resursi o kojima većina ljudi malo zna, istakla je Milica Knežević.
Recenziju monografije radili su Živan Ištvanić, Dragana Kuručev, Mirjana Pančić Bužek i Milica Knežević. Lekturu je uradila Marina Gava. Grafički dizajner i tehnički urednik bio je Stevan Petrović. Monografija je bogato ilustrovana zahvaljujući arhivi Muzeja i Istorijskog arhiva i brojnih sugrađana: Milan Cesarec, Nikola Vukomanović, Branimir Juga, Marko Lazarević, Slobodan Savatović, Milan Belobabić, Željko Komarica, Aurel Marila, Stevan Petrović, Zlatko Probojčević, Miloš Popović, Zoran Pešić.
 Doprinos su dali i saradnici: Miladinka Grujić, Gordana Vujčić, Ivana Pajović, Marko Lazarević, Aurel Marila, Ivan Galkan i Nenad Bračić. Štampanje monografije “Bela Crkva tri veka” pomogli su PIK “Južni Banat” i “Heming – Banat”doo.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.