понедељак, 09. октобар 2017.

POČINJE AUTOMATSKA OVERA ZDRAVSTVENIH KNJIŽICAKako se dodaje, usluga je uvedena 1. oktobra, ali će njenu prednost privrednici iskusiti oko Nove godine. Usluga je namenjena poslodavcima, ali korist od nje imaju i nezaposleni i tzv. „novi penzioneri“.
- Automatsku overu kartica omogućili smo povezivanjem pet državnih institucija u jedinstvenu bazu informacija. RFZO , kao vlasnika kartica uvezali smo s bazom podataka Poreske uprave, CROSO (Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja), PIO i NSZZ, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.
Automatska overa knjižica za oko tri miliona građana omogućena je u okviru programa „Stop birokratiji“.
Ušteda od 1,5 miliona evra
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, predstaviće u ponedeljak novi digitalni sistem za automatsku overu kartica zdravstvenog osiguranja.
Primenom novog sistema poslodavci više neće morati da overavaju zdravstvene kartice odlaskom na šalter, već će država to da čini umesto njih, na osnovu podataka Poreske uprave o uplaćenim doprinosima, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.
Zahvaljujući automatskoj overi kartica, kako se ukazuje, prestaje veliki birokratski teret za poslodavce i osiguranike i ostvaruje se ušteda privredi od najmanje 1,5 miliona evra godišnje.
Kod nas, po nekom „pravilu“, izgleda sve mora da kasni, pa i ovaj dugo najavljivani sistem. Kako su još početkom godine očekivali u nadležnom ministarstvu, overa zdravstvenih knjižica trebalo je da se ukine do 1. juna.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.