недеља, 29. октобар 2017.

OD 1. NOVEMBRA OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA NA VOZILIMA

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm. Nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra se tehničkom neispravnošću. Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara.
Vozači u Srbiji od 1. novembra moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske gume ako na putu ima snega i leda. Ukoliko nema snega i leda zimska oprema nije obavezna ali se savetuje zamena jer su letnje gume neodgovarajuće po vlažnom kolovozu.
Vozači su često u nedoumici kada je pravo vreme za zamenu letnjih guma zimskim.
Kako bi se izbegli redovi i čekanje kod vulkanizera, preporuka je da se zamena uradi što pre i to ne samo zbog zakonske regulative, već i zbog bezbednosti učesnika u saobraćaju.
Stručnjaci upozoravaju vozače da blagovremeno zamene letnje gume zimskim kako bi izbegli moguće komplikacije usled hladnog i vlažnog vremena. Kazne za nesavesne vozače su od 6 do 20 hiljada dinara, a za pravna lica od 100 do 800 hiljada dinara.
Cene zimskih guma su od 4.000 do 30.000 dinara u zavisnosti od tipa vozila i kvaliteta. Za one koji nemaju gde da skladište stare gume, vulkanizerske radionice nude uslugu čuvanja guma koja iznosi oko 1.500 dinara po kompletu.
PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA
Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:
1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;
2) lance odnosno duge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;
3) za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.
Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm.
Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.
U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.
Izuzetno od stava 4. ovog člana, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.
Oprema iz stava 1. tačka 2) ovog člana može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom "lanci za sneg" samo kad je kolovoz prekriven snegom.
Odredbe ovog člana ne odnose se na vojna vozila.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.