уторак, 31. октобар 2017.

BILA JE JEDNA OD NAJNERAZVIJENIJIH OPŠTINA JUŽNOG BANATA, A SADA SU DOŠLI INVESTITORI, KUPILI PARCELE I POČELI DA GRADE

Jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji, Bela Crkva, šansu za razvoj vidi u industrijskoj zoni, koju je lokalna samouprava počela da gradi prošle godine uz finansijsku pomoć republičke i pokrajinske vlade. Prvi investitori već su zakupili dve parcele, na kojima bi naredne godine, kada sve bude infrastrukturno opremljeno, trebalo da počnu da grade proizvodne pogone.
Industrijska zona se gradi na izlazu iz Bele Crkve ka selu Vračev Gaj, na prostoru od 14,2 hektara. Radovi se od prošlog oktobra izvode fazno. Do sada je urađeno oko kilometar puteva, trotoara i više parking-mesta, za šta su iz državne i pokrajinske kase dobili oko 24 miliona dinara. Iz opštinskog budžeta je za te namene izdvojeno oko 19 miliona.
– U toku je treća faza radova, vredna 27 miliona. Pokrajinska uprava za kapitalna ulaganja za to je izdvojila 23,7 miliona, kao i dodatnih 18,5 miliona za kanalizacionu mrežu. Sredinom naredne godine ćemo uvesti i gas, kada ćemo investitorima ponuditi kompletno opremljeno zemljište – ističe Marjan Aleksić, predsednik SO Bela Crkva.


Fabrika za proizvodnju cipela „Bridž Srb“ prva je kupila parcelu od 3,2 hektara. Dok čekaju da sve bude spremno za gradnju, pre dva meseca su u iznajmljenom prostoru pokrenuli proizvodnju sa, zasad, 40 radnika. Drugi investitor je PD „Deliblatska peščara“, koja će na parceli od 2.800 kvadratnih metara podići pogon za preradu mleka.
– Ovo je naša velika šansa, jer dovođenjem novih investitora i smanjenjem broja nezaposlenih možemo opštinu da izvedemo iz reda nerazvijenih – ukazuje Aleksić. – Na taj način želimo da doprinesemo tome da mladi ostanu u Beloj Crkvi, a verujem da će i oni, koji su otišli imati dobar razlog da se vrate.
Industrija u ovoj varošici, inače, nije razvijena. Dosad su se najviše oslanjali na turizam, s obzirom na to da imaju sedam veštačkih jezera, od kojih tri predstavljaju raj za kupače.

„FLAMAT“, „METALING“ I KOMBINAT

Tik uz buduću industrijsku zonu radi fabrika za proizvodnju kockica za potpaljivanje „Flamat“, koja proizvode izvozi na nemačko tržište. Od industrije postoji još samo fabrika za proizvodnju metalnih profila „Metaling“. U Beloj Crkvi posluje i najveći voćarski kombinat na Balkanu PIK „Južni Banat“, kao i „Ekoagri Srbija“, koji se bavi organskom ratarskom proizvodnjom.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.