уторак, 18. јул 2017.

BELOCRKVANSKI "KOLEKTIVNI ĐAKUZI"



Nera, poslednja neukroćena reka u Vojvodini privlači iz godine u godinu sve više turista.Njeni brzaci, meandri, peščane i šumovite plaže i skrivene lagune dopadaju se ljubiteljima nedirnute prirode. Prošlog vikenda, kažu belocrkvani bio je rekordan broj kupača na Neri, a to tvrde ljudi koji su decenijama na obalama ove reke.
Neru belocrkvani opisuju kao prirodni đakuzi i preporučuju je gostima ne samo za plivanje, već i za šetnju, i kako kažu za prirodnu terapiju za umorne noge i napete živce. Ni visoke, ni niske temperature ne sprečavaju belocrkvane da dođu na Neru, a tako je ovih dana i sa turistima.
- Volim da dođem na Neru, ali volim i jezera.Nekako mi je najviše srcu priraslo jezero “Šljunkara”, ipak kada su visoke temperature u Neri se najbrže čovek osveži, kaže beograđanin Milan Petrić.
-Brza je I plitka, ali to jeste izazov za mlade-nema plivanja koliko hoćeš jer uzvodno u ovakvoj reci to nimalo nije lako, tvrdi Janko Milosavljević iz Beograda.
ObalaNere je većim delom obrasla autohtonim belim topolama i vrbama, voda u ovoj planinskoj reci koja predstavlja i prirodnu granicu sa Rumunijom brza je i daleko hladnija od vode u jezerima.
Belocrkvani Marko Radosavljević i Vladica Nedeljković kažu da oko 300 dana provode na obalama ove reke i smatraju da je ona izvor njihovog zdravlja, kao i pešačenje do njenih obala.

- Ja ne znam šta bih da nema Nere, imamo mi jezera I ona su lepa, ali sam ja vezan za ovu reku. Dolazim rano I već posle 10sati sklanjam se od vrućine, ali se popodne vraćam. I zimi je ovde lepo, čak mi I šetnja do Nere ne predstavlja problem, toliko volim ovu reku, tvrdi Vladica Nedeljković.
Radnim danima poseta je daleko manja, pa kupači imaju više prostora, ali i u toku vikenda bez obzira na usko korito Nere, svi pronađu mesto za osveženje od letnje žege, a oni koji otkriju Nerina jezera koriste ih za kupanje i pecanje.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.