среда, 21. јун 2017.

KARNEVAL U BELOJ CRKVI BOLJI NEGO U RIJU




O tradiciji Belocrkvanskog karnevala puno se zna, o njemu se priča posle svakog karnevala, a stariji, i to ne samo belocrkvani još uvek prepričavaju kakvi su karnevali nekada bili. Ove godine će se publici predstaviti čak 27 karnevalskih grupa na dečijem karnevalu i 15 eksponata i 30 karnevalskih grupa u Internacionalnoj karnevalskoj povorci. Karneval je svečano otvoren podizanjem zastava Federacije evropskih karnevalskih gradova, opštine Bela Crkva i karnevala.
Belocrkvanski karneval je otvoren raspevanije i razigranije nego ranije zahvaljujući mažoretkinjama i karnevalskoj grupi „Veseli Ponii“ Oš „Žarko Zrenjanin“, a sve uz premijerno emitovanje himne karnevala koja se dopala i publici.
- Dragi sugrađani, gosti, komšije, imam čast da vam poželim dobrodošlicu i otvorim najstariji karneval na Balkanu i jedan od najstarijih u Evropi.Nadam se da ćete se prijatno osećati u danima karnevala i uživati u najvećoj i najlepšoj manifestaciji u Beloj Crkvi. Proglašavam Belocrkvanski karneval otvorenim, rekao je predsednik opštine Darko Bogosavljević.
Mnogi se slažu da je karneval u Beloj Crkvi i najveća manifestacija u regionu. Nedelju dana pravog uživanja u brojnim kulturnim i zabavnim programima, zbog toga su gosti iz Rijeke došli već prvog dana.
- Dragi prijatelji, na moju nesreću moram da vam kažem da sam tek prošle godine videla vaš lepi mali grad i karneval. Nisam mogla da verujem kakvu istoriju vaš karneval ima, sve moramo učiniti da se on nastavi jer vi karnevalima dajete srce! O vašem karnevalu pričamo sa svima u Italiji i širom Evrope, i on zaslužuje da bude ejedan od najlepših u Evropi, istakla je Đurđica Margetić, „Veseli oldtajmeri“ iz Rijeke.



Belocrkvani karneval smatraju dragocenim nasleđem i trude se da ga sačuvaju i unapređuju u čemu veliki značaj imaju „Belocrkvanske mažoretkinje“ i gradski hor „Bella musica“.
Internacionalna karnevalska povorka alegorijskih kola i karnevalskih grupa biće održan u subotu. Prijavljeni su učesnici iz Italije, Rumunije, Češke, Hrvatske, Slovenije, Makedonije. Publika će imati priliku da vidi i pobedničku masku Venecijanskog karnevala.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.