среда, 10. мај 2017.

POLAGANJEM VENACA ODATA POŠTA OSLOBODIOCIMA OD FAŠIZMA NA TRGU RUSKIH KADETA U BELOJ CRKVI



Dan Pobede nad fašizmom obeležen je u Beloj Crkvi u prisustvu zamenika Izaslanika odbrane pri Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji pukovnika Aleksandra Mališeva čiji su domaćini bili predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić, savetnik predsednika opštine Darko Stanojev i predsednik društva srpsko-ruskog prijateljstva Vladimir Kasteljanov. Brojne delegacije položile su vence i cveće na spomenik vojnicima Crvene Armije oslobodiocima Bele Crkve.

Vence i cveće na na spomen kosturnicu  Trgu Ruskih kadeta položili su predstavnici opštine, Ruske Federacije, društva srpsko ruskog prijateljstva, NVO Škola plus, Belocrkvanske slobodne inicijative, OO Komunističke partije, Crvenog krsta i SUBNOR opštine Bela Crkva.


-Za mene je velika čast da sam danas sa vama. Uz starije generacije ima i dece što je dobar znak da u takvoj zemlji nema šanse za fašizam. To pokazuje da naša budućnost zna šta je bio Drugi svetski rat što ja kao vojnik dobro znam. Veoma je bitno čuvati ovaj spomenik i sve ostale podignute u znak sećanja na oba svetska rata. Živela Srbija! Živela Rusija! Srećan vam Dan Pobede! Poručio je pukovnik Aleksandr Mališev, zamenik Izaslanika odbrane pri Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji.
-Pre 72 godine čovečanstvo je izvojevalo najveću pobedu-pobedu nad fašizmom. Uništena je najveća pošast da bi smo mi danas živeli slobodno u 21.veku. Postoje pretnje terorista i žarišta u svetu, ali u suštini živimo u slobodi. Slava i hvala borcima i ljudima koji su za to dali svoje živote, rekao je Darko Stanojev, savetnik predsednika opštine Bela Crkva.


Društvo srpsko-ruskog prijateljstva već godinama održava veze između dva bratska naroda. U Beloj Crkvi živi tridesetoro potomaka rusa, a Memorijalnu kadetsku sobu u kući porodice Kasteljanov neizostavno poseti svaki gost iz Rusije.
Na obeležavanju Dana Pobede nije na žalost bio ni jedan učesnik Drugog svetskog rata, a samo ih je još desetoro živih.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.