уторак, 17. јануар 2017.

NENADOKNADIVA ŠTETA: POČELA SANACIJA KROVA CRKVE OŠTEĆENE U POŽARU, EVO KAKO IZGLEDAJU NEKE OD IKONA KOJE JE ZAHVATILA VATRENA STIHIJA

Krov na crkvi Svetog Apostola Jovana Bogoslova u Beloj Crkvi se radi, lokalna samouprava obećala pomoć.
Radovi na popravci krova su počeli, predsednici Skupštine opštne Marjan Aleksić i opštine Darko Bogosavljević obećali su pomoć u sanaciji. Hram je obišao i Vladika banatski Nikanor. Izgorele su ikone neprocenjive vrednosti za ovu crkvu i vernike, a bilo bi i gore da Denis Rafinger nije na vreme ugledao dim.
Jerej Stefan Jovićić rekao nam je da je inspektorka za protivpožarnu zaštitu Jelena Dončić utvrdila da je do požara došlo zbog varničenja stare elektroinstalacije na tavanu. Brzom intervencijom vatrogasaca sprečeno je da plamen zahvati celu crkvu, ali je šteta ogromna.
-Izgorela je ikona Bogorodice Kazanske, dar iz Rusije i koja je nama od neprocenjive vrednosti. Triptisi koje su darovali ruski kadeti su sačuvani, ikona Bogorodice gde se nalazi riza presvete Bogorodice je malo nagorela, ikone Svetog Nikole i Jovana Bogoslova su izgorele, sa suzama u očima kaže Jerej Stefan Jovičić.


Bogorodica Kazanska

Pojedine ikone koje su od izgradnje crkve bile tu, radio je Ivan Pavlovič Trofimov koji je pored Vojne akademije završio i likovnu akademiju „Stroganov“ u Moskvi. Njegovi potomci i danas žive u Beloj Crkvi.


Ikona Ivana Pavloviča Trofimova

Vatrogasac Miodrag Antić je juče obećao donaciju 500 crepova i crep je već u porti. Marjan Sedljak je jutros nabavio neophodnu građu, a lokalna samouprava će platiti popravku.
-Krov je najvažnije uraditi što pre jer je najavljen sneg. Lokalna samouprava će već danas dati sve što je potrebno da se crkva zaštiti, a nakon toga ćemo sa sveštenstvom razgovarati o restauraciji. Šteta je ogromna, nenadoknadiva. Crkva je sagrađena 1932.godine i za belocrkvane mnogo znači, rekao je danas Marjan Aleksić, predsednik SO Bela Crkva.
-Ovaj nesrećan slučaj je velika šteta kako za vernike, tako i kulturološki i istorijski. Crkva je jedan od najznačajnijih objekata, lokalna samouprava će pomoći koliko god bude mogla da se crkva zaštiti i vrati u prvobitno stanje, obećao je Darko Bogosavljević predsednik opštine.


Unutrašnjost crkve nakon požara

Vladika banatski Nikanor obišao je hram i obećao pomoć. Jerej Stefan Jovičić zahvaljuje lokalnoj samoupravi i svim ljudima koji su ponudili pomoć i već rade na sanaciji krova na crkvi.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.