понедељак, 23. јануар 2017.

KADA ĆE UZURPATOR TIKIĆ PRED LICE PRAVDE?

Paor Dragan Tikić iz Parte, iako je u rodnom Vračev Gaju završio samo četiri razreda osnovne škole, a prvu zemlju stekao kada se udao u Parti, izgradio je imperiju na kojoj bi mu mnogi pozavideli. 
Tikić i njegova nevenčana supruga Zorica Neškov počeli su pre trideset godina sa 20 hektara. Danas imaju imovinu vrednu milione evra, kao i svi drugi pošteni zemljoradnici u Srbiji. Prema njihovim rečima, u vlasništvu imaju oko 350 hektara, u zakupu imaju oko 1.300 hektara, a uslužno obrađuju još 1.500 hektara. Za sve ovo kupili su mehanizaciju, kakvoj drugi u našem ataru ne mogu ni da priđu.
Porodična kuća mu je u Parti, a zvanična poslovna centrala u Dobričevu, gde ima svoju i pored nje kuću od bliske poznanice, kao i hangare za mašine. U Beloj Crkvi ima hotel/restoran "Žuta osa", u Skorenovcu poljoprivrednu firmu... u Jasenovu ima benzinsku pumpu i ciglanu.
Uzurpator državnih oranica, Dragan Tikić, igra se ljudima i njihovim sudbinama kao da su lutke. Kao primer navešćemo Ljiljanu Razumenić iz Bele Crkve. Ona radi kao kuvarica u restoranu "Srbija". Živi u stanu u ulici Vojvođanske Brigade. Njene komšije tvrde da je bliska sa Tikićem. Čak tvrde da joj je on kupio i stan, ali za to nemamo dokaze.
Iako se nikada nije bavila poljoprivredom, Ljiljana Razumenić je 2010. godine zakupila od Opštine Bela Crkva oko 53 hektara državnih oranica u ataru sela Dobričevo. Nešto više od 9 hektara uzela je na 20 godina, po ceni od 20.74 evra godišnje po hektaru, dok je više od 44 hektara zakupila na 10 godina po ceni od 176.37 evra po hektaru. Jemac je bila firma "Agrodizel", u vlasništvu porodice Tikić, čiji je direktor Draganova ćerka Milena.
Zapisnik o inspekcijskoj kontroli korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, sačinjen 30. juna 2011. godine, dokazuje vezu Tikića i Razumenićeve. Pregled su izvršili poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede.
Razumenićku je zastupalo ovlašćeno lice - Dragan Tikić, poljoprivredni proizvođač sa četiri razreda osnovne škole. Inspekcija je utvrdila da se na 18 od 44 zakupljena hektara močvarno zemljište prekiveno samoniklim bagremom, ružom i drugim rastinjem, pa je aneksom ugovora zakup "skraćen" na 26 hektara.
Zamislite bagremovu šumu na 18 hektara! Nagradno pitanje: Koliko kubika ogrevnog drveta može odatle da se izvuče?
Ovo nije bio prvi prvi put da se Tikić lako "dogovorio" sa tadašnjim ministrima i sekretarima za poljoprivredu koje su postavljali DS i LSV.
Podsetićemo da je uzurpator Tikić 2008. godine napravio maestralno pošten ugovor i sa tadašnjim ministrom poljoprivrede dr Sašom Draginom. Dva stručnjaka, jedan sa manjkom, a drugi sa viškom škole, lako su se "dogovorila" o zameni poljoprivrednog zemljišta.
Država Srbija je Tikiću dala nešto više od 13 hektara državne zemlje u KO Banatska Subotica i KO Dobričevo, a Tikić Državi oko 11 hektara privatnih oranica u KO Banatska Subotica. Država je Tikiću ustupila njive, livade i šume pretežno treće klase, a Tikić Državi njive pete klase.
Prema ugovoru, državno zemljište vredelo je 640.114,24 dinara, a Tikićevo, iako lošijeg kvaliteta i hektar i po manje, vredelo je 640.119,36 dinara. Tikićevo zemljište, prema ugovoru dva "stručnjaka", bilo je vrednije 5 dinara i 12 para, ali on, kao dobar čovek, nije tražio nadoknadu od Ministarstva poljoprivrede, jer je "ukrupnio posed".
Firma "Agrodizel" je te 2010. godine, kada se državna zemlja zakupljivala na 10 i 20 godina, bila jemac i Darku Grujiću iz Banatske Subotice. Grujić je 3.33 hektara u ataru Dobričeva zakupio na 10 godina po godišnjoj ceni od 20.74 evra po hektaru, a 38.8 hektara u ataru Banatske Subotice po godišnjoj ceni od 86.72 evra po hektaru.
Da podsetimo, tada su subvencije bile 120 evra po hektaru godišnje.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.