уторак, 6. децембар 2016.

RADOVI NA UREĐIVANJU NAJSTARIJEG BELOCRKVANSKOG GROBLJA 

 


Kroz katoličko groblje u Beloj Crkvi od ulaza do kapele vodi staza dužine oko 400 metara. Prva polovina staze popločava se ovih dana u saradnji JKP“Belocrkvanski komunalac“ i preduzeća „Vlatox“ iz Bele Crkve. Po predračunu radovi su vredni 280.000 dinara za izgradnju 200 metara staze, a komunalno preduzeće će koštati polovinu sume zbog potraživanja prema izvođaču.
Do spomenika Svešteniku Leneru staza je šira i popločava se novim pločama uz postavljanje ivičnjaka, dok će preostali deo biti popločan pločama koje su se ranije nalazile u gradskom parku što znatno smanjuje cenu radova.
Radi se o prvom groblju u Beloj Crkvi, na kom su spomenici nekima od osnivača, a koje se nalazi na površini od oko tri hektara. Jedan deo se smatra neaktivnim još od iseljavanja nemaca posle II Svetskog rata, ipak neće moći da se stavi pod zaštitu.

-Ne može da se stavi pod zaštitu jer na njemu nisu sahranjene ličnosti od značaja za celu državu, ipak, neki stepen zaštite će biti. Sada je važno da završimo prvi deo staze i da uredimo drugi deo groblja. Trudimo se da pronađemo srodnike koji su u inostranstvu i da se sa njima dogovorimo o održavanju, kaže Milica Vitomirov, vd dir. JKP „Belocrkvanski komunalac“.
Radovi se izvode po sunčanom ali i izuzetno hladnom vremenu, kako bi se predviđenih 200 metara popločalo.
Belocrkvani više neće ići do grobnih mesta po blatu, a sa početkom naredne građevinske sezone radovi na popločavanju staze će se nastaviti sve do kapele.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.