субота, 10. децембар 2016.

DA LI ZNATE ŠTA SU TO „DUPLJAJSKA KOLICA“? 

 


Nalaze se na svakoj vozačkoj dozvoli u Srbiji, motociklisti ih smatraju svojim zaštitnim znakom, a malo ljudi zna šta su to Dupljajska kolica i zbog čega baš Dupljajska. Akademski slikar Nenad Bračić udahnuo je novi život arheološkom nalazu koji datira iz bronzanog doba i poklonio svoje delo Tehničkoj školi “Sava Munćan“.
Dvoja kolica sa antropomorfnom figurom, nađena na lokalitetu bronzanodobne Dubovačko-žutobrdske grupe predstavljaju remek delo praistorijske umetnosti.
Nema podataka o tome ko ih je i koje godine pronašao, ali se zna da su prodata 1930.godine i da se jedna čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, druga u Gradskom muzeju u Vršcu. Kao alegorijska kola za Belocrkvanski karneval 2013.godine Akademski slikar Nenad Bračić uradio je repliku Dupljajskih kolica u srazmeri 1:10, a pre nekoliko dana u skladu sa preporukom da se ovakvi radovi postave na javna mesta, poklonio ih je TŠ“Sava Munćan“ u kojoj postoji saobraćajni smer.



Ovakav poklon se ne dobija svakog dana jer Dupljajska kolica predstavljaju eksponat od istorijskog značaja za celu zemlju. Zanimali smo se za ovaj Nenadov rad od prvog momenta kada smo ih videli u karnevalskoj povorci i želeli da ih smestimo u školski hol, kaže Željko Stamenković direktor TŠ „Sava Munćan“.

Na Akademiji Brera u Italiji Nenad Bračić je završio slikarstvo, a zatim usavršio tehniku „al frescho“, voli da eksperimentiše u raznim oblicima i materijalima, i rado se bavi vajarstvom, ali i fotografijom.
Ona predstavljaju volšebne barske ptice, pretpostavka je da je u pitanju lik Apolona sa ptičijim izgledom. Izuzetan izazov je bio napraviti delo uvećano deset puta, po prvi put sam koristio recimo stiropor kao materijal, ali sam osetio blisku vezu i mogao da ponovim ono što je tako davno urađeno, i što ppredstavlja dokaz tadašnjih velikih društvenih promena, ističe umetnik.
Na arheološkom lokalitetu „Stari grad“ kod sela Dupljaja još uvek se svakog leta vrše iskopavanja, a Nenad Bračić priprema nove forme kojima će Dupljajska kolica dobiti na značaju i biti dostupna širem krugu ljudi.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.