понедељак, 10. октобар 2016.

STANOVNICI BELE CRKVE MOGU DA UDAHNU: VAZDUH NIJE ZAGAĐEN, OTPAD SE UKLANJA


Vazduh u Beloj Crkvi, na lokaciji gde je firma “Eko-21” uskladištila opasan otpad, nije zagađen pokazuju preliminarni rezultati Zavoda za javno zdravlje Pančevo, konačni se očekuju za nekoliko dana. Preliminarni rezultati  24-časovnog  merenja kvaliteta vazduha, na lokacijama SAF Metal (bivši FKŠP „25 Maj“) gde je preduzeće “Eko -21” uskladištilo opasan otpad, i zgrade Opštine Bela Crkva pokazuju da dobijene vrednosti merenja sumpor-dioksida, azot-dioksida, čađi i suspendovanih čestica frakcije PM10 nisu prekoračile granične vrednosti propisane zakonom. Merenje je vršeno 7. oktobra, a konačni izveštaj očekuje se za nekoliko dana nakon naknadne analize suspendovanih čestica PM10 na sadržaj olova, kadmijuma, arsena, nikla i benzo(a)pirena.
Nadležni u Opštini Bela Crkva ističu da bez obzira na dobijene rezultate nastavljaju da prate situaciju u vezi sa preduzećem “Eko-21”, da ne odustaju od poštovanja Zakona i da očekuju da preduzeće opasan otpad ukloni kako mu je to naloženo.

Naime, nakon sprovedenog inspekcijskog nalaza od strane Ministarstva za poljoprivredu, Pokrajinskog inspektora za zaštitu životne sredine i nadležnih službi lokalne samuprave Opštine Bela Crkva preduzeće „Eko-21“ doo iz Dobrice dobilo je zabranu za skladištenje štetnog otpada i naredbu da isti ukloni do 22. oktobra. Ukoliko preduzeće ne ispoštuje odluku uslediće prijava.  Ovo preduzeće je mimo Zakona i bez znanja lokalne samouprave opštine Bela Crkva uskladištilo veće količine opasnog otpada u hali preduzeća „Saf metal“ tako što je sa pomenutim preduzećem, koje ima dozvolu za preradu neopasnog otpada, sklopilo ugovor o poslovno tehničkoj saradnji i zakupilo prostor.
Kako saznajemo, preduzeće je to uradilo bez lokacijske dozvole. Po starom Zakonu preduzeće je bilo u obavezi da traži lokacijsku dozvolu  od Opštine, što je nalagala uostalom i njegova dozvola za rad. Na to je ukazao i pokrajinski inpsektor za zaštitu životne sredine. U međuvremenu se Zakon promenio i preduzeće ne mora da traži lokacijsku dozvolu od lokalne samuprave.  Međutim, ono pomenutu dozvolu nije dobilo ni od nadležnog ministarstva. Naime “Eko-21” poseduje dozvolu za preradu opasnog otpada putem mobilnih postrojenja na teritoriji Republike Srbije, što znači da ono može da prerađuje otpad samo kod naručioca posla a ne na pomenutoj lokaciji gde opasan otpad ne postoji već se dovozi sa teritorija drugih opština.
Predsednik opštine, Darko Bogosavljević, objašnjava da su odmah nakon prvih saznanja da preduzeće „Eko-21” skladišti opasan otpad, nadležne opštinske službe izašle na teren i o zatečenom stanju odmah obavestile pokrajinske i republičke službe.


„Od prve informacije kada smo locirali problem, lokalna samouprava se intenzivno bavila ovim problemom i to ne samo služba za zaštitu životne sredine već i predsednik opštine i SO i načelnik organa uprave. Postupali smo na jedini mogući način-u skladu sa Zakonom i ovlašćenjima, obratili  smo se nadležnim institucijama. U ovakvim situacijama važno je da se ispoštuje Zakon kako ne bi bilo propusta koji kasnije mogu da se iskoriste za obaranje donetih rešenja i vraćanje na početak “, objašnjava Bogosavljević. Ne krije da je očekivao da će problem biti rešen ranije.
Objašnjava da je prva informacija lokalnoj samoupravi da se na prostoru preduzeća „Saf metal“ skladišti sumnjivi otpad stigla 19. maja. Istog dana na teren su izašli Olivera Arnovljević, samostalni stručni saradnik za zažtitu životne sredine, i komunalni inspektor i utvrdili da zaista opasan otpad postoji, ali da nema tragova curenja nekih tečnosti. Zapisnik i zahtev za inspekcijski nadzor upućeni su 20. maja  Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, a narednog dana na teren je izašao pokrajinski inspektor Šimon Bančov.
Nakon toga pokrajinski inspektor izdaje rešenje kojim se zabranjuje preduzeću “Eko -21” da obavlja tretman opasnog otpada u mobilnom postronjenju dok ne dobije lokacijsku dozvolu. Takođe, naloženo mu je da sav uskladišten otpad propisno obeleži i dalje skladišti u skladu sa propisima.



Tek nakon izlaska na teren nadležnih opštinskih službi i Pokrajinskog inspektora preduzeće obaveštava opštinu o početku radova, tačnije 24. maja. Međutim, kako lokacijska dozvola nije mogla da se dobije, 9. juna, “Eko-21” obaveštava opštinu o prestanku radova. Interesantno da se u dopisu upućenom Opštini navodi da „Eko-21“ od radova odustaje nakon dobijene informacije od pokrajinskog inspektora „a na osnovu koje smo zaključili da ste protiv toga da naše mobilno postroje vrši tretman otpada prinuđeni smo da prekinemo obavljanje delatnosti na vašoj teritoriji i time uvažimo vase mišljenje”, navodi se u dopisu.
Predsednik Opštine ističe da je sam dopis apsurdan pošto se ne radi ni o kakvom mišljenju već o poštovanju Zakona na čemu je Opština insistirala od prvog dana. Odmah nakon prvog izlaska na teren, kako objašnjava Opština je obavestila sve nadležne institucije da preduzeće dovozi opasan otpad na pomenutu lokaciju i tu ga skladišti i prerađuje. Što je, kako navodi priznalo i samo preduzeće.     
“Zakon je jasan, i on mora da se poštuje. Svidelo se to nekome ili ne”, ističe Bogosavljević.
Po prijavama Opštine inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede i Pokrajine izlazile su na tren i tokom jula, avgusta i septembra.
Devetog septembra na osnovu informacije dobijene telefonom o neprijatnim mirisima koji se šire sa lokacije na kojoj je skladište „Eko-21“, Olivera Arnovljević je pozvala pokrajinskog inspektora, a 12. septembra su zajedno otišli u pomenutu firmu i utvrdili da nema neprijatnih mirisa, niti vidljivih znakova curenja spolja. Nova prijava da se osećaju neprijatni mirisi stigla je sutradan od radnika preduzeća „Flamat“.
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je 21. septembra dostavilo službenu belešku o nenajavljenom inspekcijskom nadzoru izvršenom 20. septembra. U ovom dokumentu između ostalog piše da predmetni operator nije zatečen u vršenju delatnosti, ali da su uskladištene veće količine otpada u odnosu na 29. jul. Tom prilikom utvrđeno je da je navedeno preduzeće postupalo suprotno propisanim uslovima. U skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i Zakonom o inspekcijskom nadzoru, republička inspekcija za zaštitu životne sredine donela je rešenje kojim se preduzeću „Eko-21“ zabranjue tretman opasnog otpada.
U dokumentu se takođe navodi da je pokrajinskom inspektoru dostavljeno obaveštenje o potrebi preduzimanja mera iz svoje nadležnosti shodno odredbama Zakona o upravljanju otpadom.
Pokrajinski inspektor je 22. septembra opštini Bela Crkva dostavio informaciju u kojoj između ostalog stoji da „Eko-21“ nema nikakav negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a u zaključku se lokalnoj samoupravi savetuje da obezbedi monitoring kvaliteta vazduha. Što je ona i uradila.
Na naše pitanje na čemu je zasnovao informaciju da nema negativnog uticaja na životnu sredinu, Bančev objašnjava da nije moglo da dođe do zagađenja zemljišta i vode pošto je otpad skladišten u hali od armiranog betona ali i da su se čekali i nalazi kvaliteta vazduha.
Takođe, preduzeću je naloženo da u roku od 30 dana ukloni sav štetan otpad. Ukoliko ne ispoštuje odluku sledi prijava.
Na naše pitanje zašto je proces donošenja rešenja trajao tako dugo, Bančev objašnjava da nije bilo zastoja u postupku već da on ima svoj tok, kao i da se odmah reagovalo u skladu sa zatečenim situacijama na terenu.
Kako saznajemo, na ceo slučaj nije stavljena tačka. Rad preduzeća „Eko-21“ i dalje je pod lupom.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.