четвртак, 13. октобар 2016.

EKSKLUZIVNO: Izveštaj o rezultatima merenja zagađenosti vazduha u Beloj Crkvi

Zavod za javno zdravlje Pančevo dostavio je konačne analize rezultata dobijenih prilikom dvadesetčetvoročasovnog  merenja kvaliteta ambijentalnog vazduha u Beloj crkvi, a u skladu sa Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha. Vazduh u Beloj Crkvi, na lokaciji gde je firma “Eko-21” uskladištila opasan otpad, nije zagađen.
U dokumentu se navodi da su količine sumpor dioksida, azot dioksida, čađi, suspendovanih čestica frakcije PM10, kao i naknadna analiza suspendovanih čestica frakcije PM10 na sadržaj olova, kadmijuma, arsena, nikla i benzo(a)pirena bile ispod graničnih vrednosti.
Nadležni u Opštini Bela Crkva ističu da bez obzira na dobijene rezultate nastavljaju da prate situaciju u vezi preduzeća “Eko-21”, da ne odustaju od poštovanja Zakona i da očekuju da preduzeće opasan otpad ukloni kako mu je to naloženo.
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine donelo je rešenje kojim se zabranjuje skladištenje opasnog otpada u krugu firme “Saf metal” doo u Beloj Crkvi i naređuje da isti ukloni.
Preduzeće “Eko-21” nije imalo dozvolu ni za skladištenje opasnog otpada ni za preradu opasnog otpada.Ovo preduzeće je mimo Zakona i bez znanja lokalne samouprave opštine Bela Crkva uskladištilo veće količine opasnog otpada u hali preduzeća „Saf metal“ tako što je sa pomenutim preduzećem, koje ima dozvolu za preradu neopasnog otpada, sklopilo ugovor o poslovno tehničkoj saradnji i zakupilo prostor.Naime “Eko-21” poseduje dozvolu za preradu opasnog otpada putem mobilnih postrojenja na teritoriji Republike Srbije, što znači da ono može da prerađuje otpad samo kod naručioca posla a ne na pomenutoj lokaciji gde opasan otpad ne postoji već se dovozi sa teritorija drugih opština. Dozvolu za skladištenje na pomenutoj lokaciji i preradu opasnog otpada nije posedovalo.
Na osnovu tumačenja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mobilno postrojenje je definisano kao postrojenje koje može da radi na lokaciji na kojoj otpad nastaje, odnosno na lokaciji proizvođača otpada, ili na drugoj lokaciji vlasnika otpada za koju operater postrojenja ima i dozvolu za skladištenje otpada.














Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.