субота, 25. април 2020.

VUČIĆ: Srbija počinje da radi! Od 4. maja otvaramo sve

VUČIĆ: Srbija počinje da radi! Od 4. maja otvaramo sve


Predsednik Aleksandar Vučić kaže da epidemija očigledno popušta i da se, uz slušanje preporuka struke, život može vraćati u normalu. On naglašava da privreda mora da krene kao raketa
I ovog vikenda na snazi će biti policijski čas! Zabrana kretanja počinje danas u 18 i trajaće do ponedeljka u 5 sati, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • Možete da se ljutite na mene koliko hoćete. Slušao sam lekare juče i prekjuče, kao i svih ovih dana, i oni su za to da se produži zabrana kretanja još najmanje dve nedelje, posebno vikendom, kada su najveće gužve – objasnio je juče Vučić prilikom otvaranja obnovljene bolnice VMC na Karaburmi u Beogradu.
Cena nediscipline
Kako je upozorio, danas plaćamo cenu nediscipline od pre 21 dana, kada je bilo mnogo ljudi na ulicama tokom vikenda.
  • Što danas imamo bolje rezultate zaslužni su dobri vikendi od pre dve i jedne nedelje. Nema popuštanja, iako se epidemija smiruje. Na to su veliki uticaj imala poslednja tri i po dana zabrane kretanja. Očekujemo da se ti rezultati tek dodatno potvrde u danima pred nama – objasnio je on.
Zbog toga se planira i postepeno vraćanje saobraćaja u normalu, kako gradskog, tako i međugradskog.
  • Ako bude sve u redu, uzmite sve uslovno, očekujem iza 1. maja delimičnu obnovu avio-saobraćaja, krenućemo i sa delimičnim otvaranjem međugradskog saobraćaja, a iza 4. maja i sa delimičnim otvaranjem gradskog prevoza. Nećemo ići sa 100 odsto kapaciteta, pratićemo da ne bude gužvi, ali će tu morati da budu najrigoroznije mere, maske svakako. Gužve ćemo gledati da izbegnemo – najavio je Vučić.
On je podsetio da sledeće nedelje počinju da rade ostale radnje, a od 4. maja „i sve ostalo“.
Privredni rast
  • Pripremite se da počnemo da radimo – poručio je on, uz napomenu da 80 odsto Srbije nije radilo tokom vanrednog stanja.
Procena MMF je da će Srbija najpovoljnije proći kada je reč o privrednom rastu, napomenuo je predsednik.
  • Neki misle da privredu prerano otvaramo, ali naša privreda mora kao raketa da krene. Moramo da ubrzamo javne investicije da bismo povećali BDP. Daćemo sve od sebe da privredni rast ide – 1, – 1,5 odsto, čak i bolje od procene MMF. Ako možemo da ubrzamo radove, da „Putevi Srbije“ krenu brže, jer su spavali. Radili su, ali nisu dovoljnim intenzitetom – objasnio je on.
Vučić je najavio da će se izlaziti sa rebalansima budžeta i da će Srbija gledati da ne pređe deficit od sedam odsto da bismo mogli sve mere da sprovedemo.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.