четвртак, 5. септембар 2019.

NAJVEĆI BROJ KOTLIĆA I POSETILACA NA „PAPRIKAŠIJADI“


Tradicionalna manifestacija „Paprikašijada“ održana je u subotu, 17. avgusta, u Češkom Selu. Ove godine, čak 35 ekipa sa teritorije opštine Bela Crkva, okolnih mesta i iz Češke Republike, takmičilo se u pripremanju najboljeg paprikaša.
Gosti iz Češke Republike došli su organizovanim prevozom, ali bilo je i onih koji su došli privatnim automobilima, jer lepo druženje, dobar provod i specifičnost Češkog Selu su preporuka koja iz godinu u godinu privlači sve veći broj gostiju i turista iz Češke Republike.


Organizatori iz Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Saveta Mesne zajednice Češko Selo i „Češke Besede“ Češko Selo ističu da je ova manifestacija, pre svega, način da se oživi ovo autentično selo sa svega 20 žitelja. Kao osnovni motiv ističu dobro druženje i promovisanje tradicije i lepote života na selu.

Povodom tradicionalne „Paprikašijade“ Češko Selo su posetili Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta i Jirži Kratki iz Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, zadužen za saradnju sa češkim zajednicama u inostranstvu. Ambasador je ovom prilikom, u pratnji predsednice Nacionalnog saveta Čeha Ljiljane Stehlik i drugih članova Saveta, predsednika opštine Bela Crkva Darka Bogosavljevića, kao i predstavnika domaćina, „Češke Besede“ i Mesne zajednice Češko Selo, obišao Etno muzej i Crkvu Svetog Jana Nepomuka.



Zajednički utisak svih takmičarskih ekipa je bio da je borba za najbolji paprikaš, zbog jake konkurencije, do samog kraja bila neizvesna. Takođe, isticali su lepo druženje, dobru organizaciju i prelep ambijent Češkog Sela.
Žiri je imao težak zadatak da izabere najbolji paprikaš, a organizatori su, uz pomoć sponzora, obezbedili lepe nagrade za čak 15 prvoplasiranih ekipa. U ovako jakoj konkurenciji, priznanje za najbolji paprikaš na kraju je odnela ekipa iz Češke Republike iz Južno-moravske oblasti.


Ovogodišnja „Paprikašijada“ zabeležila je najveći broj učesnika i posetilaca, a Češko Selo sa svojim posebnim značajem za češku zajednicu na ovim prostorima bilo je i ostalo mesto okupljanja i druženja Čeha koji ovde žive sa svojim sunarodnicima iz matice.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.