петак, 25. мај 2018.

ODRŽANA 16. SEDNICA SO BELA CRKVA



Centralna tema 16. redovne sednice SO Bela Crkva bila je izgradnja zatvorene pijace kroz IPA projekat, a za čije pretfinansiranje lokalna samouprava treba da se kreditno zaduži sa 30 miliona dinara, što su odbornici velikom većinom glasova i usvojili.
U radu i odlučivanju učestvovalo je 30 od ukupno 33 odbornika. Razmotreno je 8 tačaka koje su bile na dnevnom redu, a sve su usvojene velikom većinom glasova. Usvojen je Lokalni akcioni plan za mlade za period 2018-2021. godine, Program korišćenja sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje mineralnih sirovina i geotermalnih resursa, ali je kreditno zaduženje izazvalo najviše diskusije.
IPA projektom odobreno je 953.820.000 eura za ovaj projekat, od čega je za izgradnju pijace odobreno 733.745,15 eura. Lokalna samouprava mora da obezbedi sredstva za pretfinansiranje. Rok za realizaciju projekta je 6 meseci i u tom periodu opština izvođaču radova treba da isplati oko 88 milona dinara po privremenim situacijama. Za prvu privremenu situaciju postoje sredstva, dok će se naredne finansirati iz kredita i budžeta opštine.
- Neophodno je da se ispoštuje procedura, projekti koje finansira EU zahtevaju poštovanje stogih pravila, u suprotnom plaćaju se penali i realizacija projekta može da dođe u pitanje. Sve što se da u pretfinansiranju biće pokriveno sredstvima EU, tako će kreditorima Razvojnom fondu Vojvodine od kog ćemo uzeti kredit pod najpovoljnijim uslovima sa 2% kamate na godišnjem nivou, sredstva biti vraćena. Mislim da pojedini odbornici nisu razumeli kako funkcionišu IPA projekti i da EU nikome ne daje sredstva ukoliko se ne poštuju njihova pravila, a mi ćemo se potruditi da sve ispoštujemo i dokažemo da možemo da budemo pouzdan partner. To je svakako u interesu naših sugrađana koji će dobiti uslove za kupovinu poljoprivrednih proizvoda po Evropskim standardima, istakao je Marjan Aleksić predsednik SO Bela Crkva.
Usvojena je i odluka o izmeni režima saobraćaja tokom izvođenja radova na izgradnji pijace u skladu sa Zakonom o saobraćaju i preporukom Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Bela Crkva.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.