субота, 14. април 2018.

POČELA ELEKTRONSKA RAZMENA PODATAKA IZ MATIČNIH KNJIGA I PRAVOSUDNIH ORGANA


Elektronska razmena podataka iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih između Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i nadležnih sudova, javnih tužilaštva i javnih beležnika, počela je 5. aprila.
Započeta razmena rezultat je Sporazuma o elektronskoj razmeni podataka koji su u novembru 2017. godine potpisali ministarka pravde Nela Kuburović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
Pored navedenih razmena podataka, Sporazum omogućava i da matične službe dobijaju direktne podatke od sudova kada je reč o pravnosnažnim sudskim odlukama koje se odnose na razvode brakova, kao i odluke koje se odnose na utvrđivanje materinstva i očinstva i utvrđivanje smrti.
Uspostavljena elektronska razmena dodatno će doprineti ubrzanju postupaka pred pravosudnim organima, ali i smanjiti troškove postupka, što je u najvećem interesu građana Srbije.
Projekat elektronske razmene podataka sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu aktivno je pomogao USAID projekat "Vladavina prava".

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.