уторак, 27. март 2018.

NOĆNI VUKOVI U BELOJ CRKVI


Bajkeri članovi kluba „Noćni vukovi“ ovih dana završavaju hodočašće „Ruski Balkan“. Deo njih, na čelu sa predsednikom Moto federacije Rusije Jevgenijem Strogovim posetio je Belu Crkvu. Bela Crkva će biti nezaobilazna za „Noćne vukove“ na svim budućim hodočašćima.
Obišli su rusko groblje, Trg ruskih kadeta, a zatim su posetili crkvu Svetog Jovana Bogoslova i „Rusku sobu“ u kući porodice Kasteljanov. Domaćini su im bili bajkeri kluba MK „Bajkers“.
Na Trgu ruskih kadeta gosti iz Rusije su se poklonili senima svojih predaka i dugo razgovarali sa domaćinima. Usledila je poseta hramu Svetog Jovana Bogoslova u kom su već bili pre nekoliko godina, a sada su rekli da će Bela Crkva ubuduće biti obavezno mesto svakog hodočašća po Balkanu.
- Hodočašće „Ruski Balkan“ sprovodimo već 10 godina, obilazimo Srbiju, Crnu Goru, Republiku Srpsku, Makedoniju, i širimo pravoslavne kulturne veze jer smatramo da smo braća zbog toga što imamo zajedničku istoriju i jezik. Osećamo da su srpski i ruski narod jedno. Narodna diplomatija je najbolja za bolje razumevanje među ljudima. Bili smo 2016. godine u Beloj Crkvi, bili smo oduševljeni saznanjem da je ovde postojao kadetski korpus i da su veze ovog mesta sa ruskim narodom i dalje jake. Relikvije koje se čuvaju u ovoj crkvi ostavile su jak utisak na nas. Prvi je put da smo na putu hodočašća u Beloj Crkvi, a ova destinacija će biti nezaobilazna u godinama koje dolaze, istakao je Jevgenij Strogov član moto udruženja „Noćni vukovi“ i predsednik Moto Federacije Rusije.
Goste je pozdravila i delegacija Eparhije banatske.
- Došli smo iz Eparhije banatske iz Vršca, prenosimo vam pozdrave Vladike Nikanora i poziv da budete naši dragi gosti i ubuduće. Predajemo vam ikonu Svetog Rafaila Banatskog kao simbol bratske ljubavi, rekao je protojerej Stavrofor Nedeljko Vasiljević, sekretar episkopa banatskog.
Ovo je jedna od mnogobrojnih ruskih delegacija, i nije prvi put da dolaze bajkeri. Prošle godine je nekolicina njih na hodočašću od Svete gore bila u Beloj Crkvi, komentarisali su lepotu triptiha i otišli puni utisaka.
- Lepo je što se kroz ovakve događaje ojačavaju veze između Srba i Rusa i ta bratska ljubav se produbljuje. Bajkeri su došli sa svojim duhovnikom jeromonahom koji ih vodi i odgovoran je za njihov duhovni put u toku ovog fizičkog puta, jer kada se nešto čini sa blagoslovom, to uvek bude na dobro. Poklonili su našem hramu ikonu samostrelne presvete Bogorodice. Naš hram obiluje ikonama koje su dar iz Rusije, i trude se da uvek donesu neku drugu. Lepo je što se tako pripremaju za put i nose darove za svetinje koje će obići, kaže protonamesnik Stefan Jovičić starešina hrama Svetog Jovana Bogoslova.
Vladan Perišić i članovi kluba MK „Bajkers“ ugostili su kolege iz Rusije i potrudili se da im boravak bude prijatan.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.