субота, 20. јануар 2018.

NERA RAZDVAJA, A BOG SPAJA SRBE IZ RUMUNIJE I SRBIJE



Bogojavljenje na reci Neri koja spaja srbe koji žive u dve države, Rumuniji i Srbiji, i ove godine je proslavljeno vodoosvećenjem reke i plivanjem za časni krst.
Vladika Temišvarski Lukijan i banatski Nikanor i brojni sveštenici služili su službu u prisustvu vernika sa obe strane reke Nere iz koje je časni krst izvadio sedamnaestogodišnji Uroš Morun iz Bele Crkve.
Za Časni krst plivalo je 11 plivača iz Bele Crkve i jedan iz Sokolovca.Vodoosvećenju su prisustvovali i predsednici opština Bela Crkva i Sokolovac.
Jedino mesto na kom se za Bogojavljenje obavlja prekogranična služba i to na dva jezika, a plivači iz planinske reke vade Časni krst je na području opštine Bela Crkva.
Reka Nera je granična reka, ali se verujući narod potrudio da ona od 1991.godine na dan krštenja Isusa Hrista bude spona između Banatske i Temišvarske eparhije.
Uroš Morun je izneo iz reke Časni krst, što je u porodici Morun postalo tradicija.
- Plivao sam već četvrti put. Osećam se počastvovano, srećan sam i zbog toga što je moj brat dva puta izneo Časni krst iz Nere. Danas je reka bila izuzetno hladna i brza pa čestitam svima koji su plivali, kaže Uroš.
Čestitajući jedni drugima praznik Vladike su sa obe strane poželele da se tradicija obeležavanja Bogojavljenja na reci Neri nastavi i traje zauvek.
-Vodom počinje život, a krštenjem gospoda Hrista na reci Jordan počinje Hrišćanstvo, počinje učvršćenje naše vere, istakao je Episkop banatski Nikanor.
Praznik je čestitao i predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević:
-Poštovane Vladike, draga braćo i sestre, Bog se javi! Oduvek sam na ovu reku gledao kao na nešto što nas spaja, i velika mi je čast da mogu da vas u ime opštine pozdravim i obećam da ćemo uvek podržavati ovaj događaj. Čestitam svim plivačima, Bog će im dati zdravlja i sreće zbog ovoga što rade za našu veru i narod sa obe obale reke Nere. Želim vam puno zdravlja i uspeha u ovoj godini i da se u zdravlju vidimo na istom mestu i dogodine. Hvala svima što ste došli, živi bili!
Krst ove godine ostaje u Rumuniji, i naredne godine će biti bačen u Neru sa te strane.
Kao i svake godine domaćin proslave bila je crkvena opština Vračevgaj i Savet MZ ovog sela pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva.
Plivače već 14 godina obezbedjuju članovi kluba za podvodne aktivnosti KPA Bela Crkva. Uz pozdrav Hristos je javi-Vaistinu se javi, rastali su se stanovnici Sokolovca i Vračevog Gaja do naredne godine.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.