понедељак, 20. новембар 2017.

U DUPLJAJI IMAJU DVA BOGATSTVA - KUĆE PUNO DECE I NAJBOLJU OBRADIVU ZEMLJU




Selo Dupljaja kod Bele Crkve bogato je, kažu meštani, iz dva razloga: imaju najplodniju i najskuplju zemlju, čija cena po hektaru dostiže i 10 hiljada evra, i školu punu đaka. Ovo selo, koje postoji tri veka, godinama beleži pozitivan trend nataliteta, a svaka treća porodica ima više od dvoje dece.

Dok u drugim delovima Srbije sela odumiru, a u 63 odsto domaćinstava nema mlađih od 65 godina, u Dupljaji je sve drugačije. Ovde rode redovno sleću. U porodici Rajković, petoro mališana. Sanela Rajković, majka pet devojčica smatra da je to ovde potpuno uobičajeno- Zbog toga postojimo na svetu, da bi rađali decu i lepo je da svaka majka ima bar po troje dece- kaže Sanela i dodaje da se udala vrlo mlada, a da su se na ovako veliku porodicu odlučili jer je njen suprug jedinac i rastao je sam.




Porodica Rajković nije usamljen slučaj. U ovom selu skoro svaka treća porodica ima više od dvoje dece. Na pitanje da li je teško u ovim vremenima odgajati decu Sanela kaže da njoj nije teško- Ja mislim kad imamo za jedno dete, da ćemo da imamo i za dvoje i za troje , eto mi imamo i petoro pa ih sve spremamo za život .




U seoskoj školi klupe supune đaka. Dok područna odeljenja u ostalim selima belocrkvanske opštine broje svega 10 učenika, a poneka i samo jednog, u Dupljaji čak 42 đaka nastavu pohađa u dve smene- Deca su stvarno najveće bogatstvo kako ovog sela tako i svih nas naravno. Tačno je da u Dupljaji postoji pozitivan trend nataliteta, roditejli često imaju troje, četvoro pa i petoro dece što je veoma pohvalno-kaže učiteljica Dragana Lazin.




Osim toga što u selu ima veliki broj mališana, ni mladi odavde ne odlaze. Razlog tome su plodne Dupljajske oranice, koje obezbeđuju posao i zaradu onima koji ovde ostanu- Najveće bogatsvo ovog sela je skupa zemlja, rodna i plodna, i zbog toga ostajemo svi u selu, i mladi i stari i veliki je natalitet. Ima samo jedan problem, ima nas dosta neženja u selu, fale nam devojke- uz osmeh priča Ilija Vojt.



U zemlji čiji su stanovnici, sa prosečnom starošću od 43 godine, među najstarijima u Evropi, iz šest skromnih sokaka u Dupljaji svakog časa izleće grupa mališana, što nije teško kada je svaki 10 meštanin ili đak ili student.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.