четвртак, 26. октобар 2017.

EVROPA FINANSIRA PROJEKAT „ČUVARI TRADICIJE“


U Beloj Crkvi je održana konferencija povodom početka IPA projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije „Čuvari tradicije“. Na konferenciji su učestvovali predstavnici svih KUD sa teritorije opštine, a o projektu su govorili predstavnici opštine Svinite – nosioci projekta, i partneri predstavnici opštine Bela Crkva i UG „Tomilend“ Moldava Nova. Budžet ovog projekta za Belu Crkvu iznosi 187.788,90 evra.
Projekat „Čuvari tradicije“ jedan je od dva projekta koji su opštini Bela Crkva odobreni na IPA konkursu prekogranične saradnje sa Rumunijom. Projektom je predviđena obnova Doma kulture u naseljenom mestu Kusić, kako bi se u njemu smestilo udruženje nastalo iz ove saradnje i promotivne aktivnosti na poboljšanju vidljivosti područja kao turističke destinacije.



-Cilj projekta je povezivanje ljudi iz pograničnog regiona kroz zajedničke projekte, investicije, kulturu i turizam. Nakon rekonstrukcije i opremanja Doma kulture u Kusiću, Kulturno umetnička društva iz sve tri opštine moći će da održavaju brojne koncerte i događaje u cilju promocije naše tradicije, muzike, nošnji i kulture. Ovaj projekat nam je veoma važan, nadamo se da će se i proces razvoja odvijati brže uz aktivno učešće cele zajednice, pre svega mladih ljudi, rekao je Darko Bogosavljević, predsednik opštine Bela Crkva.
U opštini Svinice živi 90% srba, jedno je od najstarijih mesta u Rumuniji sa srpskim življem, a imaju i Kulturno umetničko društvo koje postoji više od pola veka.
-Na kraju projekta treba da se osnuje mešovito KUD iz naše tri opštine, ići ćemo na festivale kako u Rumuniji, tako i u Srbiji. Siguran sam da ćemo i na narednom IPA programu imati nove projekte sa opštinom Bela Crkva, tako da će se naše bratstvo, prijateljstvo i saradnja produbiti, i da će nam EU pomoći da se razvijemo ekonomski, uveren je Nikolae Curici, predsednik opštine Svinite.


-Projekat je u veoma dobroj dinamici, ispoštovano je sve što su i nosilac i partneri trebali da urade, Evropa je prihvatila naš projekat, pohvaljen je način na koji radimo i ozbiljnost, čime smo dobili dodatne poene za naredne projekte, rekao je Tomislav Popović predsednik UG „Tomilend“ Moldava Nova.
-Savez srba u Rumuniji uvek podržava ovakve projekte koji spajaju ljude, jer nas iste vrednosti i kultura povezuju. Ovakvi projekti omoguvavaju nam da očuvamo nacionalni identitet. Ubeđen sam da će projekat biti uspešno realizovan jer poznajem ljude koji na njemu rade, i verujem da ćemo znati da promovišemo prave vrednosti, i neka nova zajednička ostvarenja, istakao je Ognjan Krstić, predsednik Saveza srba u Rumuniji.
-Članovi mešovitog KUD „Igraj na svoj način“ između ostalog će imati i nastupe kod izdavalaca smeštaja u obe zemlje i biće atrakcija sami po sebi, što je osnova za inovativni turistički proizvod predviđen projektom. Cilj je povećanje broja turista i stvaranje osnove za dalje projekte u oblasti turizma, rekla je Ivana Varga, tehnički menadžer na projektu.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.