субота, 29. јул 2017.

 

USKORO POKAZNA VEŽBA SPASAVANJA NA VODI PRIPADNIKA ŽANDARMERIJE SRBIJE

 


U sredu 2.avgusta u 12 sati na glavnom belocrkvanskom jezeru biće održana pokazna vežba spasavanja na vodi u kojoj će učestvovati ronilačka jedinica Žandarmerije Srbije u sadejstvu sa PS i domom zdravlja Bela Crkva. Vežba je namenjena deci, roditeljima, spasilačkoj službi, a kako se radi o ljudskim životima, očekuje se da se veliki broj belocrkvana pojavi i vidi vežbu.
Na inicijativu Ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića pokrenuta je kampanja informisanja građana o izazovima koji ih čekaju ukoliko nepripremljeni ili pod dejstvom alkohola uđu u vodu.
Rekreaciji i sportovima na vodi raduje se gotovo svako i želi da u njima uživa, ali postoji i pravilo da koliko je voda dobra, toliko je treba i poštovati. Prošle godine je u našoj zemlji stradalo čak 114 utopljenika, a prema iskustvima spasilaca, ovaj broj se povećava iz godine u godinu. Služba spasavanja na vodi u Beloj Crkvi ima najbolje rezultate u Vojvodini, ali će im ova pokazna vežba svakako značiti kao dodatna edukacija.
Pokazna vežba je osmišljena u dva segmenta, jedan će se odnositi na spasavanje neplivača, a drugi na spasavanje alkoholisanih osoba koje sebe dovode u opasnost. U vežbi će učestvovati nautičar, ronioci i lekar Žandarmerije Srbije sa desantnim čamcima. Vežbu će pratiti i objašnjenje svih postupaka uz edukaciju o ponašanju na jezerima i rekama.
Vežba je održana na Regati u Bajinoj bašti i prilikom otvaranja kupališne sezone na Adi Ciganliji, posle Bele Crkve biće održana na Lidu u Novom Sadu, na Borskom i Srebrnom jezeru.
Od septembra će biti organizovan ciklus predavanja u školama o bezbednosti na vodi.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.