среда, 4. мај 2016.

DRŽAVA VEROLJUBU UZELA VOĆNJAK ZBOG TIKIĆA? 

Autor :   



Voćar Veroljub Grozda iz sela Parta na parceli od 5,7 ha državne zemlje, koju je 2012. uzeo u zakup na 20 godina, podigao je voćnjak u koji je uložio 150.000 evra. Tri godine kasnije, taman kada su voćke stasale za rod, Veroljub se našao u velikom problemu. Dragan Tikić mu je, uz pomoć "prijatelja", preuzeo voćnjak.


Veroljub Grozda objašnjava da je odmah posle javne licitacije 2012. godine, na kojoj je izlicitirao državno zemljište po neverovatnoj ceni od 2.000 evra za hektar na godišnjem nivou, što je najveća cena zakupa ikada postignuta u Srbiji, potpisao ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede o zakupu do 2032. godine radi podizanja višegodišnjih zasada jabuka.
- Odmah sam krenuo sa pripremom zemlje za sadnju. Vremenski uslovi su bili povoljni, žurio sam da u agrotehničkom roku podignem zasade kako ne bih izgubio godinu. To je dugoročna investicija, potrebno je bar pet godina da voćke počnu da rađaju i vraćaju uložen novac, pa mi je bilo važno da što pre obavim posao, objašnjava Grozda.
Međutim, Veroljubu niko nigde i nikada nije rekao da mu, pored Ugovora, treba i papir zvani "Investiciona saglasnost o podizanju zasada", kako bi uopšte smeo da uđe u posed državnog zemljišta.
- Nisam znao da mi taj papir treba. Niko mi to nije rekao ni na licitaciji, ni u lokalnoj samoupravi ni u Ministarstvu poljoprivrede. Ja sam čovek seljak, znam da radim, ali ne i da se bavim papirologijom. Smatram da su morali da mi daju uputstvo i da me upozore u lokalnoj samoupravi, u Pokrajini u Republici, kaže Grozda.
Veroljub je saznao da mu taj papir treba kada je zakasnio sa plaćanjem zakupa. Ekspresno je, na inicijativu Države, došlo do raskida ugovora.
- Kada sam naknadno saznao da mi je potrebna ta investiciona saglasnost, tražio sam od Direkcije da mi je izda. Tu je nastao problem. U Direkciji su mi rekli da ne postoji nikakva mogućnost da saglasnost dobijem retroaktivno, kao i da bez saglasnosti nisam smeo ništa da radim na zemlji, niti da menjam postojeću kulturu. Zašto su mi onda dali da potpišem Ugovor o zakupu? Svestan sam da sam napravio propust i to iz neznanja, ali zar sad zbog tog jednog papira meni treba da propadne investicija u koju sam uložio 150.000 evra? Neka mi daju tu saglasnost i odrede novu cenu zakupa i ja ću nastaviti da uredno plaćam svoje obaveze i da radim u svom voćnjaku, dodaje Veroljub.
Grozda je na voćnjaku podigao i 2.2 ha protivgradne mreže, za koju je dobio subvenciju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, uprkos činjenici da nije imao spornu saglasnost Direkcije. Zašto mu u sekretarijatu niko nije tražio "investicionu saglasnost"? Zašto je kod njih samo Ugovor bio dovoljan?
Takođe, Državi nije smetalo što nema taj jedan papir ni kada je dao depozit od rekordnih 50.000 evra.

Parcela ponovo stavljena na licitaciju?!

Da apsurd bude veći, država je prošle godine, posle raskida ugovora sa Grozdom, istu parcelu ponovo stavila na licitaciju, ali ne kao voćnjak, već kao obradivo zemljište, jer se parcela u katastru tako i vodi.
Licitacija je mogla da bude način da se Veroljubu pomogne da povrati svoje, ali nesposobnost administracije i ljudska gramzivost pobedili su po ko zna koji put. Tih 5.7 ha, kao oranicu, na godinu dana, izlicitirao je Dragan Tikić iz Parte, poznat kao uzurpator državnog zemljišta. O Tikićevim vezama sa političarima pisali smo u više navrata.
- Sada kada je došlo vreme da jabuke prvi put rode i da počnu da mi vraćaju uloženi novac, mene teraju odavde. Pa ne mogu tek tako da odem - to su moje voćke, moja protivgradna mreža, moj uložen novac. Jedino da me neko ubije ili otera na robiju, ogorčeno priča ovaj voćar.

Pozivamo državne organe da najzad reaguju na sva nedela Tikića.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.