среда, 13. април 2016.

NOVIM STABLIMA PROTIV EROZIJE OBALE NA GRADSKOM JEZERU

Strme obale na Gradskom jezeru erodiraju i do vode povlače stabla koja su nekada ulepšavala stazu za šetače. Iz tog razloga svakog proleća i jeseni radnici JP "Belocrkvanska jezera" sade nove sadnice. Ovog proleća zasađeno je 200 sadnica crnog jasena, lipe, sibirskog bresta i koprivića.


Priroda čini svoje, ali ljudi bi svakako trebali da budu savesniji i ne lome sadnice,kao što je bio slučaj prošle godine. Radnici JP "Belocrkvanska jezera" zbog malo sredstava obavljaju dupli posao, sadnice prvo moraju da pažljivo otkopaju sa prostora na kom ima viška, da bi zaštitili i obogatili priobalje jezera.
- Zbog malo sredstava kojima raspolažemo prinuđeni smo da uzimamo sadnice iz prirode. Uz ovih 200 sadnica u planu je i sadnja oko 100 mladica četinara, za koje smo već pripremili rupe, dogovorili kupovinu i posao će biti realizovan po odobravanju sredstava, kaže Sava Stefanov direktor JP "Belocrkvanska jezera".
Prošle godine akcenat je bio na ozelenjavanju u vikend naselju i velikom zalivu, dok je ove godine sadnja obavljena do puta za Vračev Gaj i na paralelnoj obali od malog zaliva do jedriličarskog kluba.
- Birali smo da sadni materijal bude najboljeg kvaliteta i da odgovara cilju koji smo postavili. Važno je da sadnice imaju dobar korenov sistem sa žilom srčanicom i jakim bočnim žilama, jer takav koren neće podizati stazu. Birali smo ukrasne vrste, da obogatimo dendofloru, ističe Milan Žebeljan dipl.ing. šumarstva.
Uz sadnice je postavljena i potpora sa jasno vidljivim trakama u nadi da će nesavesni sugrađani promeniti mišljenje i početi da cene tuđ rad.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.