понедељак, 14. децембар 2015.

 

Promocija Češke kulture


Obe srednje škole iz Bele Crkve i OŠ "Sava Munćan" iz Kruščice, u saradnji sa Nacionalnim savetom Čeha, učestvuju u promovisanju češke kulture. U čitaonici Narodne biblioteke učenici Tehničke škole "Sava Munćan" izveli su dramolet, zamišljen kao omaž češkoj umetnosti.
- Projekat koji Nacionalni savet Čeha radi sa Pokrajinskim sekretarijatom za upravu, propise i nacionalne manjine pokrenuo je učenike srednjih i osnovnih škola da realizacijom nekoliko književnih večeri sugrađanima dodatno približe češku kulturu, rekla je Mirjana Pančić Bužek član IO nacionalnog saveta Čeha.
Već je sama scenografija jasno asocirala na Češku Republiku, jer je radnja smeštena u pivnicu "Kod Švejka". U formi audicije za film "Češki kolaž" pominje se veliki broj umetnika iz ove zemlje.
- Živimo u multinacionalnoj sredini u kojoj ima najviše Čeha. Češki jezik se fakultativno uči u osnovnim školama, a tendencija je da se uvede i u srednje škole. Učenici su rado učestvovali u projektu, verujem da će ih biti i ubuduće, kaže Željko Stamenković direktor TŠ "Sava Munćan".
Omiljenu pesmu Tomaša Masarika "Ah sinku sinku" publika je pevala zajedno sa srednjoškolcima.
- Dramoletom su obuhvaćeni pisci Franc Kafka, Karel Čapek, Milena Jesenska, ali je pažnja posvećena i muzičarima, slikarima, arhitektama i mnogim drugim umetnicima iz Češke Republike, rekla je profesorka Srpskog jezika i književnosti Marina Gava.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.